25 sentin autuus
We love books. They’re our friends. Good books and bad books, 1st editions and beat up paperbacks. We love how they smell, how they feel, and the way they sound when you open them (A customer once said that he liked how they tasted. . . we watch him very carefully when he’s in the store). – Borderland Books
Tahdon nyt kertoa teille mun suosikkipaikastani tässä kaupungissa. Löysin sen synttäreideni alla 1,5 kuukautta sitten ja siitä lähtien olen käynyt joka viikonloppu nauttimassa elämästä.
Kyseessä on nimittäin kirjakauppa nimeltä Borderlands Books, joka sijoitsee Missionissa, vain muutaman korttelin päässä kotoa ja sopivasti viikonloppubrunssipaikan ja kodin välissä. Kirjakauppa on erikoistunut science fictioniin, fantasiaan ja mysteerikirjallisuuteen, henkilökunta tietää scifikirjallisuudesta kaiken ja valikoima on häkellyttävän laaja. Myönnän, etten ole vielä pohtinut, mitä teen kaikille sadoille kirjoille, joita aion tämän vuoden aikana ostaa ja lukea, mutta sen tiedän, että lompakolle harrastus ei tule käymään. Kirjakauppa on toiminut San Franciscossa jo vuodesta 1997 ja alan harrastajien keskuudessa se on erittäin pidetty mesta.
Borderlandsilla on nimittäin iso hylly poistokirjoja, 0,25 $ kertahinnalla. KAKSIKYMMENTÄ JA VIISI DOLLARISENTTIÄ. Se tekee eurooppalaisessa yksikössä 18 eurosenttiä. Eli aivan ilmaista herkkua ja vaikka kyseisestä hyllystä löytyvät teokset eivät ole maailmankirjallisuuden (tai edes scifikirjallisuuden) himoittuja klassikoita, ovat ne sopivaa työmatka- ja iltalukemista, kun tahtoo ajatukset pois elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta sen sellaisesta.
Eikä kirjakaupan muukaan tarjonta suomalaiseen kirjailuun tottuneelle juuri rahapussia kevennä. Uutuudet saa pehmeäkantisina alle 8 dollariin eli vajaaseen 6 euron kolikkoon ja vain harvat kirjat ovat edes paria kymmentä dollaria. Esimerkiksi Douglas Adamsin kallein, The Ultimate Hitchhiker’s Guide to the Galaxy irtoaa parilla kympillä. Näillä hinnoilla kehtaa kirjahyllyä kerryttää ja pohtia sitten vasta vuoden lopussa, kenelle luovuttaa koko kirjakokoelma.
Aiemmin tänä vuonna olen kartuttanut Douglas Adams -kokoelmaani kirjoilla The Salmon of Doubt sekä The Long Dark Tea-Time of the Soul, nautiskellut Tara K. Harperin Lightwingistä ja tutustunut moneen hieman vähemmälle julkisuudelle jääneeseen scifikirjailijaan. 25 dollarisentillä tuskin kustantaa juuri enempää kuin kirjan myynnistä koituvan kuitin tulostamisen, joten joka kerta tekee mieli ostaa myös joku hieman hintavampi kirja, mutta ihan aina siinä ei onnistu, sillä esimerkiksi 75 sentin ostoksilla lukee muutaman viikon työmatkat.