Jul 23, 2014

Jos Alcatraziin haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt…

… koska et pääse sinne. Koska Alcatraz on yksi suosituimmista turistikohteista tässä kaupungissa, lähes kaikki vieraat haluavat poiketa siellä. Ja koska kaikki tahtovat käydä siellä, pitää liput ostaa kesäaikaan vähintään kuukautta, mielellään kahta etukäteen. Muuten ei ole vankilaan mitään asiaa. Kun parin viikon sisään kahdesti joutuu kertomaan suru-uutiset aiheesta kavereille, pohdin että voisin antaa pari vinkkiä San Franciscoon saapuvalle vierailijalle:

Kevät ja syksy parasta aikaa

Mikäli mahdollista, vältä kesäkuukausia. San Franciscossa on aina kesä, joten kelien puolesta kesä ei ole mitenkään parempi kuin muutkaan ajankohdat. Itse asiassa se on jopa huonompi, sillä Karl the Fog on usein kesäisin läheisissä, jopa intiimeissä väleissä länsirannikon kanssa ja sopivasti saattaa jäädä Golden Gate -silta näkemättä vaikka seisoisit sillan juurella. Lisäksi Karlin hellässä syleilyssä on aika kylmä, jopa suomalaisen makuun.

Lisäksi kesällä on paljon turisteja, joka tarkoittaa sitä, että kaikkiin turistikohteisiin on pitkät jonot eivätkä ihmiset eivät osaa käyttää metroa tai seistä rullaportaissa. Parhaat ajankohdat ovat huhtikuun ja lokakuun tienoilla. Joskus täällä kuulemma on talvella satanut, mutta kuivuus on viime vuodet pitänyt kaupungin kuivana. Mahdollisen talven paluun vuoksi kannattaa siis välttää myös joulukuuta. Lisäksi huhtikuun tienoilla alkaa päivät olla jo hieman pidempiä.

Naapurustot

Mikäli otat hotellin keskustasta (läheltä Market Streetiä eli Financial Disctrictiltä tai SoMasta), lähde aamuisin pois keskustasta ja palaa sinne illalla. San Franciscon tylsin kaupunginosa on pääosin työntekijöitä arkipäivisin vilisevä ja viikonloppuisin pystyyn kuollut bisneskeskusta, jossa on muutama kauppakeskus, mutta muuten ei juuri mitään näkemisen arvoista.

Mukavammista naapurustoista mainittakoon Mission, Russian Hill / North Beach, Golden Gate -puisto sekä Presidio. Niissä kannattaa hengailla ja haistella aitoa San Franciscoa. Myös hippiliikkeen synnyinpaikka Haight-Ashbury on paikka, jossa kannattaa käydä haistelemassa hippielämän tuoksuja.

Aktiviteetit

San Franciscosta ei tekeminen lopu vähän pidemmänkään loman aikana, joten muutama oma suosikkini turistinäkökulmasta, kun se Alcatraz-lippu on kuitenkin jäänyt ostamatta:

Sausalito

Poukaman pohjoispuolella sijaitseva Sausalito on mukava pieni rantakaupunki, jonne pääsee lautalla sekä Pier 41:ltä että Ferry Buildingilta. Myöhemmin mainitulta lähtevissä lautoissa on pienet pleksiseinät, jotta lippiksestä ei tarvitse koko aikaa pitää kiinni. Reilulla 10 taalalla pääsee kaupungista Sausalitoon ja kamera kannattaa olla valmiina upeita kuvia ottamaan. Sausalitosta paluu kannattaa toteuttaa bussilla, joka maksaa pari taalaa ja tulee Golden Gate -sillan yli aina vehreään Presidioon, joten bussista on hyvä hypätä pois heti sillan jälkeen. Presidiossa on paljon puisto-aluetta, historiallisia alueita sekä mm. Walt Disney -museo. Täältä on myös hyvä ottaa ne pakolliset Golden Gate -valokuvat, jotta kaikki uskovat, että kävit kylässä.

Coit Tower & Twin Peaks

Telegraph Hillillä sijaitseva Coit Tower aukesi keväällä puolen vuoden remontin jälkeen ja 8 taalan hieman suolaisesta hinnasta huolimatta on kiva hissimatka mäen päällä sijaitsevan tornin huipulle, josta 360 asteen näköala kaupungin ylle. Keskustan korkeat näköalat hieman blokkaavat näkymiä yhteen suuntaan, mutta tämän voi paikata kiipeämällä etelämpänä sijaitsevalle Twin Peaksille, josta näköalat ovat hulppeat eikä taalereita tarvitse laittaa pinoon yhtä ainutta.

Golden Gate -puisto

Golden Gate -puisto on 3 mailin mittainen perinteinen puisto, joka kauniina kesäpäivänä (eli n. 360 päivää vuodesta) on upea ja täynnä elämää. Puistossa voi nautiskella piknikistä, katsella ajoittaisia urheilutapahtumia, sivistyä museossa ja kokea maanjäristyssimulaattoria. Puiston länsipäädystä alkaa Ocean Beach, jonka rannalla voi nauttia auringonlaskusta Tyynenmeren rannalla.

Piilaakso

Teknologiaihmisiä yleensä kiinnostaa kovasti San Franciscon ja San Josen välille asettuva Piilaakso, jonne kannattaa suunnata vuokra-autolla, sillä julkista liikennettä ei junaa lukuunottamatta ole. Applen, Googlen ja Facebookin pääkonttorien edessä on hyvä ottaa kuvia sosiaaliseen mediaan, Teslan kaupassa ihastelemassa Elon Muskin taidonnäytteitä ja Stanfordin Coffee Housessa nauttimassa akateemisesta ja rennosta tunnelmasta. Kampuksella on lähes aina jotain nähtävää ja pientä tapahtumaa. Perjantai-iltaisin CoHossa tarjolla opiskelijoiden standup-komiikkaa ja lauantaisin elävää musiikkia.

Kun Piilaaksoon ajelemaan lähtee, kannattaa tsekata matkalla myös Big Basin Redwoods -kansallispuisto. Puistoon ajaa Palo Altosta vajaan tunnin mutkaista ja mäkeä kiipeävää tietä, jolloin kannattaa pitää kieli keskellä suuta eikä liikaa tuijotella suu auki mahtavia metsämaisemia. Muut autossa olevat matkustajat voivat hämmästellä kauneutta koko matkan. Puistossa on eri mittaisia kävelypätkiä ja lyhin, ns. mummoreitti kestää vain puolisen tuntia. Puistosta palatessa voi lasketella kohti laaksoa ja pysähtyä sopivalle maisemapaikalle katselemaan laakson yli.

Lentokentältä kaupunkiin

Kun kaupunkiin saapuu, helpoin tapa päästä lentokentältä kaupunkiin on ottaa BART-metro, joka kustantaa kirjoitushetkellä SFO-kentältä kaupungin sisälle 8,65 dollaria. Lippu ostetaan automaatista (lippuun voi ladata enemmänkin rahaa, se on monikäyttöinen ja rahaa voi ladata myöhemminkin lisää) ja syötetään porttiin metrolaiturille mentäessä. Lippu kannattaa säästää metromatkan ajaksi, sillä se tarvitaan metrosta poistumiseen. Mikäli teknologinen portti näyttää monimutkaiselta, kannattaa seurata edellä kulkevien esimerkkiä.

Ruokaa San Franciscosta löytyy joka makuun ja amerikkalaisen roskaruuan pariin ei kannata sortua. Mikäli mieli tekee burgeria, löytyy McDonaldsia ja Burger Kingiä parempia burgeriravintoloita kymmenen tusinassa. San Franciscosta löytyy kaikki maailman keittiöt sekä muutamia kiehtovia hybridejä kuten sushia ja burrittoja yhdistävä sushirrito sekä intialaista ja meksikolaista yhdistävä quesadillix. Kaupunki kuitenkin menee nukkumaan aikaisin ja iltakymmenen jälkeen erityisesti keskustan tuntumasta on vaikea löytää mitään avointa keittiötä.

Penkkiurheilu

Hieman vierailuajankohdasta riippuen alueelta löytyy jos jonkinlaista penkkiurheilua. Baseballin ystäville San Francisco Giants pelaa SoMassa AT&T Parkissa huhtikuusta syyskuuhun, koripallofaneille tarjolla on Golden State Warriors Oaklandissa lokakuusta kesäkuuhun, jenkkifutiksen fanit joutuvat matkaamaan Santa Claraan katsomaan 49ersia syyskuun ja helmikuun välillä ja kiekkoa näkee San Jose Sharksin kotiareenalle San Josessa lokakuusta kesäkuuhun. Perinteisemmän jalkapallon suhteen tarjonta ei ole hääppöistä, mutta lähin jengi löytyy San Josesta, jossa Earthquakes sai mm. tänä kesänä vieraaksi Atletico Madridin. Futiskausi kestää maaliskuusta lokakuuhun.

Lisäksi Stanfordin ja Berkeleyn yliopistot tarjoavat kaikissa lajeissa yliopistourheilua, joka täällä on aika iso juttu. Stanfordin kampuksella voi onnekas vierailija todistaa jopa huispausottelua.